Filtr

Dużym zainteresowaniem cieszą się również blaty z melaminy oraz wodoodporne modele ze sklejki. Doskonale komponują się z każdym wnętrzem, nadając mu niepowtarzalnego charakteru, elegancji oraz dobrego smaku. Proponujemy Państwu niezawodne rozwiązania, które sprawdzą się w każdym lokalu. Nasze blaty do restauracji pochodzą wyłącznie od sprawdzonych i cenionych producentów na rynku.

Blaty do restauracji – cechy: odporność na czynniki zewnętrzne, funkcjonalność i trwałość

Przygotowując profesjonalną ofertę, wzięliśmy pod uwagę specyfikę branży gastronomicznej. Każdy lokal gastronomiczny stoi przed koniecznością zadbania o komfort swoich klientów. W tym celu niezbędne jest zapewnienie wytrzymałego, ale jednocześnie estetycznego wyposażenia, które współgra ze stylem wystroju. Zachęcamy więc do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą.Dokładamy wszelkich starań, aby sprostać wyzwaniom, które stoją przed właścicielami różnego rodzaju restauracji, kawiarni czy baru.
Oferujemy blaty stołowe:

  • blaty imitujące drewno naturalne oraz barwione, których najważniejszym elementem jest płyta wiórowa prasowana pod wysokim ciśnieniem oraz twardymi laminatami; wykazuje odporność na żar tytoniowy, gorące naczynia, ścieranie, obicia oraz warunki atmosferyczne,
  • blaty imitujące naturalny granit, marmur lub trawertyn, które nadają wnętrzom restauracji i kawiarni elegancji oraz dobrego smaku; wykazują odporność na działanie czynników zewnętrznych,
  • blaty dekoracyjne w wielu różnych wzorach i kolorach, które są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury naczyń, promieniowanie słoneczne oraz zalewanie napojami,
  • blaty wodoodporne ze sklejki, z możliwością malowania obrzeży; sprawdzają się zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz lokalu,
  • blaty laminowane HPL, które nie wchłaniają wilgoci, nie gromadzą ładunków elektrostatycznych, ani nie zbierają kurzu.

Jak dobrać blaty restauracyjne, które zachwycą gości?

Goście odwiedzający restaurację zwracają uwagę nie tylko na pyszne potrawy z karty dań, ale również inne elementy, w tym wystrój wnętrz. Z oczywistych względów najczęściej wzrok pada na stolik, a konkretnie jego blat. Przekonaj się, na co zwrócić uwagę wybierając blaty restauracyjne.

Blaty restauracyjne powinny spełniać trzy podstawowe warunki:

  • muszą być estetyczne i zgodnie z panującym wystrojem – na przykład styl nowoczesny, klasyczny albo retro
  • powinny być łatwe w regularnym utrzymaniu czystości
  • powinny być odporne na wielokrotne ścieranie i działanie czynników zewnętrznych

Stoliki, które znajdują się wewnątrz najczęściej nie są narażone na oddziaływanie tak wielu szkodliwych czynników, jak stoliki na zewnątrz. Nie mniej często zdarzają się przypadki, że ktoś rozleje kawę, herbatę lub zupę. Blaty powinny być na tyle odporne, by tego rodzaju substancje nie pozostawiały na powierzchni trwałych śladów. Warto więc zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane. Musi być trwały, solidny i odporny.
Jeśli chodzi o estetykę, to oczywiście należy dostosować blaty do stylistyki panującej we wnętrzu. Na szczęście właściciele aranżujący swą przestrzeń mają z czego wybierać! Producenci stołów i blatów mają w swojej ofercie mnóstwo różnorodnych propozycji najwyższej jakości, bez problemu dobierzesz dowolny kształt i wymiar, który wpiszę się w twoją wizję aranżacji przestrzeni.

Stoliki restauracyjne na zewnętrz

Blaty przeznaczone do zastosowania do stolików ogródkowych zwykle stanowią spore wyzwanie dla producentów. Są narażone na intensywne oddziaływanie różnorodnych czynników atmosferycznych, w tym m.in. promieniowanie słoneczne, wilgoć, deszcz, a nawet niszczycielski grad. Jeśli więc zależy nam na niezawodnej trwałości stolików, warto zainwestować w wyposażenie o podwyższonej odporności. Dodatkowo muszą być odporne na ewentualne uszkodzenia mechaniczne, a także często pojawiające się w lokalach gastronomicznych plamy. Tak dobrane stoliki będą nam służyć przez wiele lat.

Jaki powinien być blat do stołu restauracyjnego – podsumowanie

Niezależnie od tego, czy prowadzimy niewielkie bistro, klimatyczną kawiarenkę, hotelową restaurację czy też salę weselną, wpływ na zadowolenie gości ma nie tylko wysoka jakość posiłków i jedyny w swoim rodzaju wystrój, lecz także wygoda spędzania czasu w naszym lokalu. Wytrzymały stół, wraz z dopasowanymi do niego komfortowymi krzesłami, to więcej niż połowa sukcesu, stanowiąca o powodzeniu naszego przedsięwzięcia i jak najlepszej opinii wśród naszych klientów. Co jest najważniejsze w przypadku zakupu tego najważniejszego elementu? Przy jego wyborze, szczególną uwagę warto zwrócić nie tylko na jego podstawę, która zapewni mu wymaganą stabilność, lecz także na jakość i funkcjonalność blatu do stołu restauracyjnego.

Blat do stołu restauracyjnego – drewno czy laminat?

Pierwszą rzeczą, na którą zwracamy uwagę przy zakupie, jest design, warto jednak pamiętać o tym, że umeblowania restauracji nie zmieniamy co sezon. Meble są inwestycją na lata, dlatego też oprócz wyglądu, priorytetem dla nas powinna być trwałość. Blat do stołu restauracyjnego powinien być przede wszystkim niezawodny – wytrzymały, przygotowany na wiele obciążeń oraz wyjątkowo intensywne użytkowanie przez długi czas. Porządny blat nie powinien uginać się ani pękać, nawet pod mocnym naciskiem. Każdy z materiałów posiada własną odporność na zarysowania, co ma wielkie znaczenie przy wyborze.

Jeżeli zdecydujemy się na drewniany blat, powinien on być wykonany z odpowiednio trwałego surowca. Unikajmy stosunkowo „miękkiego” drewna, które szybko ulega zarysowaniu. Rozwiązanie to, choć z pewnością gustowne w pierwszych dniach użytkowania, szybko straci swój estetyczny wygląd.

Dlatego wielu restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na blaty wykonane z laminatu. Oczywiście nie jest to już ten sam rodzaj laminatu, który pamiętamy sprzed wielu lat. W przestrzeniach publicznych i gastronomii coraz większą popularnością cieszą się blaty wykonane z laminatów HPL – pod angielskim skrótem oznaczającym „high pressure laminate” kryje się materiał składający się z impregnowanych żywicą warstw celulozy, które prasowane są na gorąco pod wysokim ciśnieniem. Materiał ten cechuje się wodoodpornością oraz wytrzymałością na przerysowania i wysokie temperatury, nie odbarwia się pod wpływem promieniowania słonecznego, a do tego jest niezwykle łatwy w konserwacji – jego gładka i pozbawiona porów powierzchnia praktycznie w ogóle nie absorbuje żadnych zabrudzeń. Laminaty HPL są niezwykle wszechstronne – stosowane są obecnie nie tylko do wytwarzania blatów, lecz także jako pokrycie szafek kuchennych lub łazienkowych, biurek, lad sklepowych i wielu innych rodzajów mebli, także roboczych. Do ich atutów zaliczyć można także nieskomplikowany montaż, duży wybór wzorów oraz atrakcyjną cenę, co z pewnością stanowi jeden z najważniejszych argumentów przy wyborze.

Werzalitowe blaty do stołów restauracyjnych

Jeżeli nasz lokal posiada taras lub też zamierzamy przyjmować klientów wyłącznie pod gołym niebem, należy wybierać blaty do stołu restauracyjnego cechujące się zwiększoną wytrzymałością – takie jak np. blaty werzalitowe. Z pewnością wielu z nas zetknęło się z tym pojęciem poszukując mebli do swojego punktu gastronomicznego. Nic w tym dziwnego – rozwiązania renomowanej, niemieckiej firmy Werzalit, od lat cieszą się wielkim zainteresowaniem. To powszechnie znana i doceniana przez specjalistów marka, oferująca produkty do komercyjnego użytku, charakteryzujące się najwyższą jakością i niepowtarzalnym designem, odpornością na wszelkie czynniki zewnętrzne – niestraszna im częsta konserwacja, kontakt z gorącymi naczyniami. Blaty werzalitowe wyjątkowo dobrze znoszą także najbardziej skrajne warunki atmosferyczne w postaci niskich lub wysokich temperatur, a nawet ciągły kontakt z wilgocią na skutek opadów deszczu lub śniegu. Dlatego też meble tej marki stanowią idealne rozwiązanie do wszystkich rodzajów „ogródków”.

Blaty do stołów restauracyjnych marki Werzalit to udana inwestycja, która cieszyć będzie klientów przez długi czas. W sklepie internetowym dominova.com.pl dostępne są one w wielu rodzajach oraz rozmiarach, co z pewnością ułatwi wybór modelu pasującego do restauracji czy kawiarni, jak i jadalni . Możemy zdecydować się zarówno na rozwiązania w najbardziej popularnych, jednolitych kolorach, np. czarny, biały, zielony, szary, żółty, czerwony, granatowy i wiele innych, lub w bardziej naturalnym stylu – będące imitacją drewna lub kamienia. Dzięki temu nasza przestrzeń nabierze niepowtarzalnego klimatu, stanowiącego połączenie klasyki z nowoczesnością.

W poszukiwaniu estetycznych i wytrzymałych blatów do restauracji, warto także zwrócić uwagę na produkty oferowane przez cenioną markę Topalit, która od ponad czterech dekad zajmuje się produkcją wysokiej jakości, niezwykle trwałych blatów wykonanych z wysokogatunkowego drewna. Marka ta łączy tradycję i innowacyjne rozwiązania, oferując znakomitej jakości blaty do stołów restauracyjnych. Podobnie jak blaty werzalitowe, blaty austriackiej firmy także odznaczają się odpornością na wszelkiego rodzaju okoliczności pogodowe, uderzenia mechaniczne, zarysowania czy wysoką temperaturę.